Bantuan Aidiladha RM500 : Semak Kategori Penerima & Syarat Kelayakan

Bantuan Aidiladha RM500 : Semak Kategori Penerima & Syarat Kelayakan

Bantuan Aidiladha RM500, 2024 – Beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha 1445H. Sudah pasti kebanyakan rakyat Malaysia akan pulang ke kampung untuk menyambut mereka di kalangan keluarga tercinta.

Dalam menghadapi sambutan ini, perbelanjaan yang lebih besar diperlukan bagi menghidupkan suasana di tempat kita menyambut perayaan tersebut.

Sesetengah orang terdesak untuk mendapatkan wang tunai tambahan yang boleh mereka gunakan semasa sambutan hari raya. Itulah sebabnya kerajaan baru-baru ini mengumumkan bantuan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Di bawah ialah maklumat penuh dan keperluan kelayakan yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan bantuan.

Artikel Berkaitan: Bantuan Tambahan RM1,000 untuk Penerima Derma Tunai (STR) Rahmah 2024

RM500 insentif khas Aidiladha

Baru-baru ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Na’im Mokhtar mengumumkan menjelang Hari Raya Aidil Adha, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) bersetuju memberikan bantuan insentif khas. Bantuan ini akan diberikan kepada pekerja MAIWP di wilayah persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Kategori Penerima Bantuan Aidiladha RM500

Kategori asnaf yang mendapat bantuan Aidiladh ialah Fakir, Fakir, Muallaf dan Ar-Riqab. Di bawah ialah penerangan bagi setiap kategori khalayak.

Dalam menentukan sama ada asnaf layak mendapat bantuan zakat di Wilayah Persekutuan, Bahagian Baitulmal telah menggunakan definisi asnaf berdasarkan Mesyuarat Suruhanjaya Undang-undang Syariah Wilayah Persekutuan kali ke-51 yang diadakan pada 13 Mac 1999.

1) Miskin

Seseorang yang tidak mempunyai harta, tiada pekerjaan atau pendapatannya daripada sumber lain tidak melebihi 50% daripada keperluan hariannya dan keperluan tanggungannya dan tidak mencapai 50% daripada kos sara hidup seseorang yang hidup sederhana. dan kaumnya.

2) Miskin

Seseorang yang mempunyai pekerjaan atau usaha yang hanya sebahagiannya memenuhi keperluan asasnya, tetapi tidak mencukupi untuk menampung keperluan hariannya dan perbelanjaan sara hidup tanggungannya.

3) Dia bertaubat

Orang-orang yang hatinya telah dijinakkan, atau orang-orang yang diharapkan untuk menerima Islam, atau orang-orang yang telah menerima Islam (tetapi belum menetap Islam secara kekal), terbahagi kepada dua bahagian, iaitu:
Muslim:

 • Saya baru masuk Islam
 • Pemimpin Islam yang mempunyai hubungan baik dengan pemimpin bukan Islam yang setaraf dengan mereka atau setaraf.
 • Pemimpin Islam yang masih lemah iman, tetapi rakyat di bawah pimpinannya masih taat.
  Orang Islam yang tinggal di sempadan berhampiran negara musuh.

Orang bukan Islam:

 • Dia boleh yakin untuk masuk Islam.
 • Dia boleh dipujuk supaya tidak membahayakan orang Islam.

4) Al-Riqab

Membebaskan umat Islam daripada cengkaman perhambaan dan penaklukan, baik dari segi fizikal mahupun mental, seperti cengkaman jahiliyah dan belenggu di bawah kawalan orang tertentu.
Keempat-empat kategori ini akan mendapat insentif istimewa sempena hari raya ini.

Jumlah bantuan Aidiladha

Jumlah insentif khas ini ialah RM500. Ini adalah jumlah tetap yang diberikan kepada setiap orang yang layak dalam setiap kategori yang ditetapkan.

Jumlah bilangan penerima

Faedah bantuan Aidiladha akan meliputi seramai 32,300 asnaf sebagai penerima bantuan zakat MAIWP yang terdiri daripada kategori asnaf Fakir, Miskin, Muallaf dan Ar-Riqab.

Jumlah Keseluruhan Bantuan Aidiladha

Pihak MAIWP secara keseluruhannya sudah memperuntukkan sebanyak RM16,150,000.00 (Ringgit Malaysia: Enam Belas Juta Satu Ratus Lima Puluh Ribu Ringgit Sahaja) daripada wang kutipan zakat yang diterima untuk diagihkan bagi membolehkan para asnaf membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidil Adha bersama keluarga tersayang.

Tarikh Bantuan Dikreditkan

Tarikh bantuan Aidiladha ini dikreditkan adalah selewat-lewatnya pada 14 Jun 2024 seperti yang dinyatakan di dalam kenyataan Menteri.

Ini bermaksud Ini bermaksud para asnaf boleh membuat persediaan awal untuk Hari Raya Aidil Adha dengan bantuan kewangan yang diterima.

Selain itu, para penerima juga diingatkan untuk memastikan akaun bank mereka aktif dan dikemaskini bagi memudahkan proses pengkreditan.

Manfaat Bantuan

Pihak MAIWP berharap berharap bantuan Aidiladha ini dapat meringankan beban kewangan para asnaf dan memungkinkan mereka merayakan Hari Raya Aidiladha.

Selain itu, diharapkan wang zakat yang dibayar oleh para pembayar zakat melalui Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ MAIWP) akan mendapat keberkatan daripada Allah.

Pihak Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) melalui MAIWP akan sentiasa berusaha dari masa ke semasa menyantuni keperluan serta kebajikan asnaf di Wilayah Persekutuan dengan pelbagai program bantuan yang disediakan.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *