Bantuan RM50 & RM100 Kini Dikreditkan Ke Dalam Mykad

Bantuan RM50 & RM100 Kini Dikreditkan Ke Dalam Mykad

Bantuan RM50 dan RM100 akan dimasukkan setiap bulan ke dalam MyKad untuk penerima STR yang layak sepanjang tahun. Seperti yang diketahui oleh Perbendaharaan, inisiatif khas SARA ini adalah sebahagian daripada bantuan bajet 2024.

SARA: Bantuan RM50 dan RM100 sebulan

Kerajaan bersetuju melanjutkan Skim Wakaf Asas Rahmah (atau lebih dikenali sebagai SARA). Bantuan khas ini merupakan insentif tambahan yang tersedia untuk penerima STR sahaja pada tahun ini.

Bantuan RM50 & RM100 Kini Dikreditkan Ke Dalam Mykad

Kira-kira 600,000 penerima sumbangan tunai Rahmah layak menerima faedah secara automatik daripada sumbangan SARA. Kerajaan berkata tiada permohonan diperlukan untuk bantuan SARA kerana ia disediakan berdasarkan kelayakan dalam sistem data.

Bagi penerima di Semenanjung Malaysia, mereka akan menerima bantuan ini sebagai mata Mykad. Jumlah kredit bantuan bulanan yang diberikan boleh digunakan untuk membeli keperluan asas di pasar raya berdaftar di seluruh Malaysia.

Syarat Kelayakan Penerima Bantuan SARA 2024

Secara amnya, kategori yang layak untuk penerima SARA ialah orang bujang, warga emas dan keluarga. Kadar bayaran bagi bantuan ini adalah antara RM150 hingga RM1,200 setahun, bergantung kepada kategori.

Berikut adalah kriteria kelayakan asas untuk Persidangan Pemberian Asas Rahmah 2024:

  • Warga Malaysia
  • ialah penerima STR
  • Bujang, warga emas, keluarga
  • status miskin/miskin tegar dan tidak miskin dan status kemiskinan tegar.

Tarikh Pembayaran SARA RM50 & RM100

Pengagihan bantuan SARA bermula pada Januari tahun lalu dan dibayar setiap bulan hanya untuk kategori miskin dan kemiskinan tegar. Bagi penerima STR yang bukan tergolong dalam golongan miskin tegar, bayaran RM150 dan RM300 akan dimaklumkan kemudian.

Semakan Status Kelayakan SARA 2024

Jika anda adalah penerima sedia ada STR tahun ini, anda boleh menyemak dalam talian untuk mengetahui sama ada anda layak untuk anugerah ini. Untuk semakan dan panduan lengkap, sila lawati halaman Portal Bantuan Rasmi – SARA 2024

Maklumat lanjut

Kerajaan Kesatuan telah menyediakan lebih banyak jenis kemudahan dan inisiatif terutamanya dalam bentuk bantuan kewangan untuk memberi bantuan kepada golongan yang memerlukan. Lihat senarai geran yang tersedia dan layak memohon tahun ini – lihat rujukan penuh di sini.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *