Pelbagai jenis sos dijual dengan jenama yang berlainan tetapi rasa yang berbeza.Namun sos juga boleh dimasak sendiri dengan resepi dan bahan tambahan mengikut selera masing – masing . Kebaikkan membuat sos sendiri adalah bebas daripada bahan pengawet dan semestinya halal .
Bahan – bahanÂ
4 ulas bawang putih
1 biji putih telor
2 sudu besar cuka / air perahan lemon
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan minyak jagung
Cara penyediaanÂ
- Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar semua bahan sehingga betul – betul sebati dan kelihatan seperti mayonis.
- Untuk sediakan sos lebih banyak gandakan jumlah bahan diatas dan kisar seperti biasa.
- Bagi rasa yang pelbagai boleh tambahkan lada hitam atau cili sos untuk memberikan rasa yang pelbagai.
- Mayonis yang sudah dibuat boleh disimpan di dalam peti ais selama 3 bulan.
Nota
- Jika tidak mahu menggunakan putih telur , boleh gunakan mayonis dan campurkan dengan bahan yang lain dan kisar bersama .
- Selain daripada mayonis , boleh juga gunakan yogurt plain untuk yang sukakan makanan healty.
- Air perahan lemon juga boleh ditukarkan dengan air perahan limau nipis untuk rasa yang lebih masam.
- Sos ini boleh dimakan dengan nugget , sosej dan juga gorengan yang lain.