Kerajaan Beri Bantuan Tambahan RM1000 ~ Sumbangan Tunai Rahmah

https://www.blogrojak.com/bantuan-tambahan-sumbangan-tunai-rahmah-rm1000/

Bantuan tambahan ini dilaksanakan oleh Jabatan Hasil Tanah (LHDN) dan Bank Negara Negara (BSN).

Bantuan ini dinamakan Skim Amal Kematian (SKK)

Bagi yang tidak tahu, bantuan ini boleh dipohon sekiranya waris STR atau arwah pasangan meninggal dunia.

Bantuan Tambahan RM1000 Sumbangan Wang Tunai Rahmah

Skim khairat kematian yang diperkenalkan kerajaan menyediakan bantuan tambahan RM1,000 kepada waris STR. Program ini adalah bantuan pengurusan kematian.

Ini merupakan program yang ditawarkan kerajaan untuk membantu mereka yang mengalami kematian ahli keluarga yang menerima sumbangan wang tunai (STR) Rahmah. Bantuan kewangan boleh dipohon di bawah skim ini untuk menampung kos pengurusan jenazah dan pengebumian.

Siapa yang layak mendapat bantuan tambahan ini?

Mereka yang layak menerima tambahan RM1,000 adalah waris penerima STR. Menurut Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), sekiranya waris STR meninggal dunia antara 1 Januari dan 31 Disember 2024, waris layak menuntut RM1,000.

Kategori yang layak memohon tambahan RM1,000 sumbangan wang ihsan (STR)

Sekiranya kedua-dua pemohon dan pasangan meninggal dunia atau tidak dapat hadir untuk menerima dana Skim Khairat Kematian (SKK) atau tambahan RM1,000, waris berdaftar boleh mengemukakan tuntutan bagi pihak mereka sendiri.

Waris yang layak didaftarkan adalah seperti berikut:

 • pasangan
 • ibu
 • Bapa
 • Kanak-kanak (biologi/langkah/anak angkat)
 • Abang dan kakak
 • cucu

Tiada had umur kelayakan waris. Walau bagaimanapun, bagi waris berumur 17 tahun dan ke bawah, dokumen pengenalan diri dan perhubungan hendaklah dibawa sebagai tambahan kepada pengesahan cap jari/tandatangan peribadi di mana-mana kaunter Bank Negara (BSN).

Dokumen yang diperlukan untuk meminta bantuan tambahan sebanyak RM1000

Bagi waris penerima STR, anda perlu menyediakan dokumen berikut untuk menuntut RM1000:

 • Asal/salinan sijil kematian daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Dokumen ini penting untuk mengesahkan kematian ahli dan tarikh kematian.
 • Dokumen pengenalan diri asal benefisiari. Dokumen ini adalah perlu untuk menentukan waris yang layak menerima bayaran daripada pelan khairat kematian. Dokumen yang boleh digunakan termasuk kad pengenalan, pasport atau sijil kelahiran.
 • Lampirkan dokumentasi sokongan (jika perlu). Dokumen ini mungkin termasuk surat kuasa wakil, afidavit atau dokumen lain yang berkaitan dengan identiti waris atau hubungan dengan ahli yang meninggal dunia.

Semakan status STR

Semakan status boleh dilakukan di portal rasmi STR https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut mengenai bantuan sumbangan wang tunai tambahan Rahmah, sila layari laman web STR https://bantuantunnai.hasil.gov.my/ atau hubungi talian hotline LHDNM atau LHDNM BKK terdekat di 1-800-88-2747

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *