KWSP : Pengeluaran Minimum Sebanyak RM3,000 Dibenarkan

KWSP : Pengeluaran Minimum Sebanyak RM3,000 Dibenarkan

Adakah awak tahu? kini anda boleh membuat pengeluaran KWSP dengan Program Kemudahan Sokongan Akaun 2 (FSA2). Sehingga 2 Oktober 2023, lebih 64,619 permohonan telah diluluskan melibatkan kira-kira RM1.29 bilion ringgit.

FSA2 membolehkan anda membuat pengeluaran minimum KWSP RM3,000 sehingga maksimum RM50,000.

Pengeluaran KWSP FSA2
FSA2 bertujuan untuk membolehkan ahli membuat permohonan awal untuk Umur Pengeluaran Bersyarat 50 tahun atau 55 tahun untuk membantu ahli mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan.

Permohonan ini membolehkan ahli mengambil kira simpanan dalam akaun 2 untuk mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan di mana bayaran pengeluaran hanya akan dibuat kepada institusi perbankan apabila ahli telah mencapai umur 50 hingga 55 tahun tertakluk kepada pilihan ahli umur pengeluaran

Pada masa yang sama, ahli perlu membayar ansuran bulanan seperti yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Amaun Kelayakan Pengeluaran Simpanan
Berikut dikongsikan amaun pengeluaran yang boleh dibuat berdasarkan simpanan Akaun 2:

Syarat Pengeluaran Deposit

Berikut adalah syarat-syarat untuk membuat pengeluaran:

Terbuka kepada ahli yang belum mencapai umur 55 tahun (tertakluk kepada syarat umur kelayakan yang ditetapkan oleh institusi perbankan berkaitan)

 • Malaysia
 • Permohonan adalah sekali sahaja
 • Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan
 • Jumlah deposit minimum RM3,000 dalam akaun 2

Jumlah maksimum untuk pengeluaran bersyarat tidak melebihi RM50,000 dalam akaun 2 (tertakluk kepada jumlah pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)

Syarat Pengeluaran Simpanan Berikut dikongsikan syarat untuk membuat pengeluaran: Terbuka kepada ahli yang belum mencapai umur 55 tahun (tertakluk kepada syarat umur kelayakan yang ditetapkan oleh institusi perbankan yang berkenaan) Warganegara Malaysia Permohonan adalah sekali sahaja Permohonan yang telah lulus tidak boleh dibatalkan Amaun simpanan minimum RM3,000 dalam akaun 2 Amaun maksimum bagi pengeluaran bersyarat tidak melebihi RM50,000 dalam akaun 2 (tertakluk kepada amaun pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)

Nota: Ahli hendaklah membuat penilaian kesedaran dan pemahaman tentang Kemudahan Sokongan Akaun 2 dengan institusi perbankan sebelum ahli memutuskan sama ada untuk meneruskan permohonan pembiayaan peribadi atau sebaliknya. Selain itu, dalam tempoh pembiayaan, ahli boleh mendapatkan nasihat kewangan terus daripada Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS), AKPK atau perunding kewangan bank, jika perlu.

Cara Membuat Permohonan

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian. Terdapat 3 langkah utama yang perlu dilakukan oleh ahli:

 • Langkah 1: Buat semakan awal kelayakan deposit Akaun 2 melalui portal institusi perbankan yang mengambil bahagian.
  Langkah 2: Mohon pembiayaan peribadi melalui portal institusi perbankan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan.
 • Langkah 3: Kemukakan permohonan awal Pengeluaran Bersyarat Umur 50 atau 55 tahun dengan KWSP melalui portal institusi perbankan, berdasarkan jumlah pembiayaan peribadi yang telah diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

4 Juta Pencarum Akan Mendapat Manfaat Melalui Pengeluaran Simpanan

Kemudahan ini akan memanfaatkan lebih daripada 4 juta ahli yang layak berumur di bawah 55 tahun.

Kadar faedah (konvensional) atau kadar keuntungan (Islam) yang akan dikenakan oleh institusi perbankan dijangka antara 4% hingga 5% setahun

Kadar ini jauh lebih rendah daripada kadar pasaran semasa pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan lain.

Pencarum Boleh Membuat Pengeluaran Sehingga RM50,000
Jumlah minimum pembiayaan adalah sebanyak RM3,000 dan jumlah maksimum sehingga RM50,000 tertakluk kepada baki simpanan dalam Akaun 2 KWSP dan terma dan syarat yang ditetapkan oleh bank.

Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 hanyalah sokongan, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Sehingga 31 Januari 2023, seramai 1.89 juta ahli berumur antara 40 dan bawah 55 atau 38% mempunyai simpanan dalam akaun 1 sebanyak RM10,000 atau kurang.

Oleh itu, adalah penting untuk membina semula simpanan untuk golongan ini agar mempunyai simpanan yang mencukupi untuk hari tua.

Maklumat lanjut

Sebarang maklumat lanjut berkaitan FSA2 boleh diperolehi melalui saluran berikut:

Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my/ ATAU
Pergi terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *