KWSP : Pengeluaran Minimum Sebanyak RM3,000 Kini Dibenarkan Oleh Kerajaan

KWSP : Pengeluaran Minimum Sebanyak RM3,000 Dibenarkan

Adakah awak tahu? Anda kini boleh membuat pengeluaran KWSP melalui Skim Kemudahan Sokongan Akaun 2 (FSA2). Sehingga 2 Oktober 2023, lebih 64,619 permohonan telah diluluskan, melibatkan jumlah kira-kira RM1.29 bilion.

FSA2 membolehkan anda mengeluarkan KWSP daripada minimum RM3,000 kepada maksimum RM50,000.

Pengeluaran KWSP FSA2

FSA2 direka bentuk untuk membantu ahli mendapatkan pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan dengan membolehkan ahli memohon awal untuk umur pengeluaran bersyarat 50 atau 55 tahun.

Permohonan ini membolehkan ahli mempertimbangkan simpanan dalam Akaun 2 untuk pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan, dengan pengeluaran daripada institusi perbankan hanya apabila ahli mencapai umur 50 hingga 55 tahun, bergantung pada umur pengeluaran yang dipilih oleh ahli.

Pada masa yang sama, ahli perlu membayar ansuran bulanan seperti yang ditetapkan oleh institusi perbankan.

Amaun Kelayakan Pengeluaran Simpanan

Berikut adalah jumlah yang boleh dikeluarkan berdasarkan simpanan Akaun 2:

Syarat deposit dan pengeluaran

Berikut adalah syarat-syarat untuk pengeluaran:

 • Terbuka kepada ahli di bawah umur 55 tahun (tertakluk kepada syarat umur kelayakan yang ditetapkan oleh institusi perbankan berkaitan)
 • WargaNegara Malaysia
 • Permohonan sekali sahaja
 • Permohonan yang diluluskan tidak boleh dibatalkan
 • Deposit minimum akaun 2 ialah RM3,000
 • Jumlah maksimum pengeluaran bersyarat tidak boleh melebihi RM50,000 dalam
 • Akaun 2 (tertakluk kepada jumlah pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)

NOTA: Ahli hendaklah menjalankan penilaian pengetahuan dan pemahaman tentang Kemudahan Sokongan Akaun 2 dengan institusi perbankan mereka sebelum membuat keputusan sama ada untuk membuat pembiayaan peribadi atau permohonan lain. Selain itu, dalam tempoh pembiayaan, jika perlu, ahli boleh mendapatkan khidmat nasihat kewangan terus daripada Khidmat Nasihat Persaraan (RAS), AKPK atau penasihat kewangan bank.

Cara memohon

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui institusi perbankan yang mengambil bahagian. Terdapat 3 langkah utama yang perlu diambil oleh ahli:

 • Langkah 1: Lakukan semakan awal kelayakan deposit untuk Akaun 2 melalui portal institusi perbankan yang mengambil bahagian.
 • Langkah 2: Mohon pembiayaan peribadi melalui portal institusi perbankan mengikut terma dan syarat yang ditetapkan oleh institusi perbankan.
 • Langkah 3: Kemukakan permohonan awal untuk pengeluaran bersyarat pada umur 50 atau 55 tahun kepada KWSP melalui portal institusi perbankan, tertakluk kepada jumlah pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan berkenaan.

4 juta pencarum mendapat manfaat melalui pengeluaran simpanan

Kemudahan itu akan memberi manfaat kepada lebih 4 juta ahli yang layak berumur di bawah 55 tahun.

Kadar faedah (konvensional) atau margin keuntungan (Islam) yang dikenakan oleh institusi perbankan dijangka antara 4% dan 5% setahun

Kadar ini jauh di bawah kadar pasaran semasa untuk pembiayaan peribadi daripada institusi perbankan lain.

Pencarum boleh mengeluarkan sehingga RM50,000

Jumlah pembiayaan minimum adalah sehingga RM3,000 dan jumlah maksimum sehingga RM50,000, bergantung kepada baki simpanan dalam Akaun 2 KWSP dan terma dan syarat yang ditetapkan oleh bank.

Memandangkan jumlah caruman dalam Akaun 2 adalah sokongan sahaja, pembiayaan ini tidak bercanggah dengan peruntukan Akta KWSP.

Sehingga 31 Januari 2023, terdapat 1.89 juta ahli, atau 38%, berumur 40 hingga 55 tahun ke bawah, dengan penjimatan RM10,000 atau kurang dalam Akaun 1.

Oleh itu, adalah penting untuk membina semula simpanan untuk golongan ini supaya mereka mempunyai simpanan yang mencukupi untuk persaraan.

Maklumat lanjut

Sebarang maklumat lanjut mengenai FSA2 boleh diperolehi melalui saluran berikut:

Laman web rasmi KWSP di https://www.kwsp.gov.my/ ATAU
Terus ke pautan pantas https://fsa2.kwsp.gov.my/ 

Penafian

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan ataupun berita. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *