Pelajar 16 Tahun Menang Pertandingan SSC 2024 Anjuran Apple Cipta Aplikasi ‘Tracklist’.

Pelajar 16 Tahun Menang Pertandingan SSC 2024 Anjuran Apple Cipta Aplikasi ‘Tracklist’.

‘Tracklist’ Cipta Aplikasi, Pelajar Berusia 16 Tahun Menangi Pertandingan SSC 2024 Anjuran Apple.
Pembelajaran dalam bidang pengekodan semakin mendapat perhatian terutama dalam kalangan pelajar sekolah yang cuba meningkatkan kemahiran seiring dengan kemajuan teknologi.

Kini semakin ramai pelajar di negara kita menceburi bidang ini sama ada secara serius atau sekadar hobi menjadikan coding sebagai batu loncatan untuk mengharumkan nama.

Baru-baru ini negara kita dikejutkan dengan berita kemenangan pelajar sekolah berusia 16 tahun dalam pertandingan mencipta aplikasi Swift Student Challenge (SSC) 2024 anjuran Apple.

Nur Alia Jannah, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seksyen 16 Shah Alam, dinobatkan sebagai pemenang selepas berjaya mencipta ‘Senarai Lagu’ iaitu aplikasi semakan muzik.

Menariknya, pelajar Tingkatan Empat ini mempelajari kemahiran pengekodan sendiri. “Saya mula melibatkan diri dalam pengekodan selepas mengetahui tentang SSC dan mendapat inspirasi daripada aplikasi yang dipamerkan di Persidangan Pembangun Seluruh Dunia Apple (WWDC) 2021,” katanya.

Selain kemahirannya dalam pengekodan, pengetahuannya dalam ulasan muzik juga menyumbang kepada kemenangannya.

“Pada mulanya, saya mereka aplikasi untuk menjejaki beberapa lagu khusus yang saya dengar, seperti ulasan album, artis atau lagu saya. Kemudian, saya menyedari tiada aplikasi untuk orang ramai mengulas lagu,” tambahnya.

Bercerita mengenai cabaran dalam mencipta Senarai Lagu, Nur Alia berkata ia mengambil masa tiga minggu untuk disiapkan.

Beliau juga menghadapi beberapa cabaran, termasuk kehilangan data penting yang memberi tekanan untuk menyelesaikan masalah itu.

“Saya kehilangan fail aplikasi saya dan hanya mempunyai ‘kod sandaran terbelakang’, jadi saya terpaksa membuat semula beberapa bahagian.

“SSC mengajar saya bahawa idea tidak pernah terlalu ‘kecil’ dan ia sentiasa boleh berubah menjadi sesuatu yang lebih besar dan hebat,” katanya

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *