Pemberian STR Fasa Berikutnya : Semakan Jadual Pembayaran

Pemberian STR Fasa Berikutnya : Semakan Jadual Pembayaran
Pemberian STR Fasa Berikutnya : Semakan Jadual Pembayaran

Fasa pengeluaran STR seterusnya dijadualkan pada Ogos 2024 yang akan diedarkan kepada rakyat Malaysia secara berperingkat. Untuk makluman, inisiatif khas STR ini adalah bantuan kewangan di bawah Bajet 2024.

PENGELUARAN STR FASA SETERUSNYA

Bagi yang terlepas, kerajaan telah selesai membayar Derma Tunai Rahmah untuk fasa 1 dan fasa 2. Bayaran dikreditkan sepenuhnya pada Januari dan April.

Agihan bayaran bantuan tunai STR fasa seterusnya akan diagihkan pada Ogos 2024. Seperti yang sedia maklum, program bantuan tunai STR tahun ini akan memanfaatkan sekitar 9 juta rakyat Malaysia yang layak.

Kategori yang terlibat dalam pembayaran fasa 3 nanti ialah isi rumah B40, M40, warga emas tanpa pasangan, belia bujang. Kadar bayaran untuk fasa seterusnya masih belum diumumkan, maklumat akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

JADUAL PEMBAYARAN GERAN STR MENGIKUT FASA

Kementerian Kewangan telah memaklumkan jadual pembayaran Derma Tunai Mercy sesi 2024 akan dikreditkan secara berperingkat. Jadual lengkap pembayaran mengikut fasa adalah seperti berikut:

  • Pembayaran STR Fasa 1 : Bermula 29 Januari 2024 (Selesai)
  • Pembayaran STR Fasa 2 : Bermula 5 April 2024 (Selesai)
  • Pembayaran STR Fasa 3 : Mulai Ogos 2024 (Tarikh akan dikemas kini)
  • Pembayaran STR Fasa 4 : Mulai November 2024 (Tarikh untuk dikemas kini)
  • SEMAK STATUS BANTUAN STR FASA SETERUSNYA
  • Semakan status pembayaran, pengemaskinian maklumat terkini dan pendaftaran Derma Tunai Rahmah baharu masih dibuka. Untuk semakan dan butiran lengkap, sila layari portal bantuan tunai rasmi – STR 2024

Maklumat tambahan : Untuk makluman, penerima STR sedia ada layak menerima insentif tambahan Sumbangan Yayasan Rahmah. Kadar bayaran bantuan SARA adalah sehingga RM1,200 setahun yang diberikan sebagai kredit kepada kad pengenalan (Mykad).

Kategori yang layak ialah bujang, warga emas dan isi rumah berstatus fakir dan miskin tegar melalui data e-kasih. Semakan status kelayakan boleh dilakukan melalui portal rasmi – MyKasih SARA

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak jenis kemudahan dan inisiatif khususnya dalam bentuk bantuan kewangan telah disediakan oleh kerajaan perpaduan bagi meringankan beban rakyat. Sila lihat senarai insentif bantuan yang tersedia tahun ini dan layak memohon – SEMAK DI SINI untuk rujukan umum.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *