Pengeluaran KWSP Akaun 1 Kini Dibenarkan Bermula Tahun Ini

Pengeluaran KWSP Akaun 1 Kini Dibenarkan Bermula Tahun Ini

Pengeluaran akaun 1 KWSP dibenarkan mulai tahun ini: Semak syarat kelayakan. Pengeluaran simpanan KWSP terbahagi kepada dua bahagian iaitu melalui Akaun 1 dan Akaun 2.

Hanya Akaun 1 membenarkan pengeluaran penuh, manakala Akaun 2 hanya meluluskan pengeluaran sebahagian simpanan berdasarkan kelayakan yang ditetapkan.

55 TAHUN – AKAUN KWSP 1

Ahli yang berumur 55 tahun boleh membuat pengeluaran penuh simpanan mereka kerana Akaun 1 dan Akaun 2 akan digabungkan ke dalam Akaun 55.

Jika pembayar memutuskan untuk terus bekerja melebihi umur 55 tahun, caruman yang diterima selepas itu akan dikreditkan ke akaun Emas, yang hanya boleh dikeluarkan selepas umur 60 tahun.

PEKERJA PENCEN

Bagi pesara/pesara pilihan, mereka boleh membuat pengeluaran penuh.

Takrif pesara ialah pekerja yang telah diambil bekerja dalam jawatan di bawah mana-mana undang-undang bertulis

diambil bekerja dalam jawatan berpencen oleh Kerajaan Malaysia, Kerajaan Negeri, pihak berkuasa berkanun atau tempatan.

OKU

Ahli KWSP yang kurang upaya boleh mengeluarkan keseluruhan simpanan mereka selepas mendapat sijil daripada doktor mereka. Malah, mereka juga layak menerima Bantuan Hilang Upaya RM5,000 bagi meringankan beban mereka.

MAKLUMAT LANJUT MENGENAI PENGELUARAN AKAUN KWSP 1

Untuk maklumat lanjut mengenai proses pengeluaran dan dokumen yang diperlukan, sila rujuk maklumat terkini di laman web KWSP di pautan berikut https://www.kwsp.gov.my/ms/member/withdrawals

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *