RASMI : Pihak KWSP Telah Umum Berita Gembira Untuk Semua Pencarum 2024

RASMI : Pihak KWSP Telah Umum Berita Gembira Untuk Semua Pencarum 2024

Baru-baru ini, petisyen sokongan pengeluaran khas untuk KWSP 2.0 telah dibuat, dan menurut data, hampir 100,000 orang telah menandatangani petisyen tersebut. Anda boleh melihat petisyen sokongan di sini

Diakui ramai yang merungut dengan kenaikan harga barang keperluan asas baru-baru ini yang menyebabkan segelintir golongan mahu melaksanakan pengeluaran khas KWSP 2.0. Bagaimanapun, ini bukanlah satu tugas yang mudah dan Kumpulan Wang Simpanan perlu mengkajinya dari semua aspek penting.

Anda tidak perlu risau kerana anda boleh membuat pelbagai jenis pengeluaran asalkan anda mematuhi terma dan syarat yang ditetapkan oleh KWSP. Malah, anda boleh mendapatkan atau mengeluarkan dana KWSP anda untuk tujuan peribadi seperti pembinaan/ubahsuai rumah, pendidikan, rawatan dan sebagainya.

Pengeluaran Khas KWSP untuk Tujuan Peribadi

Di bawah disenaraikan jenis pengeluaran khas KWSP yang boleh anda buat untuk tujuan peribadi, seperti berikut.

Pengeluaran Untuk Rawatan Perubatan

Jika anda mempunyai masalah kesihatan yang melibatkan 36 penyakit utama, anda boleh mengeluarkan wang secara automatik daripada Akaun 2 untuk membayar perbelanjaan perubatan dan membeli peralatan perubatan.

Pembelian rumah/pengeluaran hiasan

FYI, KWSP telah menyediakan kemudahan untuk membantu ahli memiliki rumah sendiri melalui pembinaan, pembelian rumah jualan semula, rumah lelong atau melalui Rumah Mesra Rakyat (RMR 2022).

Mengerjakan Haji

Untuk meringankan beban ahli yang ingin menunaikan haji, anda boleh mengeluarkan dana dari akaun anda dengan memohon untuk mengeluarkan dana daripada akaun KWSP i anda untuk membayar haji dan mendaftarkan haji anda dengan Pihak Berkuasa Haji.

Pengeluaran Pendidikan

KWSP juga menyediakan pengeluaran KWSP kepada anda untuk membayar pendidikan anak anda jika anda ingin menyambung belajar di IPT sekiranya pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Tujuan penyediaan kemudahan ini adalah untuk meringankan beban ahli kerana tidak perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan yang disediakan oleh pihak universiti.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kemudahan atau perkhidmatan yang disediakan oleh KWSP, sila ke portal rasmi KWSP – https://www.kwsp.gov.my/ms/home

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *