Semak Nama Penerima Bantuan Khas Raya RM300

Semak Nama Penerima Bantuan Khas Raya RM300

Bantuan khas Raya RM300 itu akan diagihkan tidak lama lagi kepada mereka yang layak dan memerlukan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri 2024. FYI, sumbangan khas ini adalah sebahagian daripada bantuan yang diberikan pada bulan ini.

Bantuan Khas Raya Aidilfitri RM300

Bulan ini, kerajaan pusat dan negeri melaksanakan pelbagai jenis sumbangan bantuan sempena Ramadan dan Syawal. Baru-baru ini, satu lagi insentif bantuan telah diumumkan, yang akan diagihkan secara berperingkat menjelang cuti.

Kerajaan melalui Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mengumumkan sumbangan bantuan khas yang disasarkan bernilai RM300. Bantuan khas ini disediakan sempena sambutan Aidilfitri 2024.

Senarai penerima bantuan khas

Secara amnya, anugerah bantuan khas ini akan diberikan kepada peneroka FELDA yang berpendapatan RM1,000 sebulan. Pelaksanaan bantuan ini akan memberi manfaat kepada setiap peneroka di 317 tanah rancangan FELDA di seluruh negara.

Mereka yang layak akan menerima insentif bantuan kewangan khas sekali sehingga RM300 semasa Hari Raya Aidilfitri. Pada masa sama, kerajaan juga akan menangguhkan pengurangan hutang yang tidak termasuk kos operasi ladang untuk tuaian Mac tahun ini.

Menerusi insentif khas, Aidilfitri dapat meringankan beban mereka yang tidak berkemampuan untuk menyambut Aidilfitri. Bantuan khas ini disasarkan khusus kepada peneroka FELDA.

Tarikh pembayaran bantuan khas

Maklumat tarikh pembayaran akan diedarkan kepada penerima manfaat nanti menjelang sambutan Aidilfitri. Bantuan RM300 itu dijangka diagihkan selewat-lewatnya awal bulan depan (April).

Dalam Bajet 2024, pelbagai agensi di bawah kerajaan dan kerajaan negeri telah memberikan insentif bantuan khas kepada kumpulan sasar dan golongan miskin. Jika anda memerlukan dan kurang berkemampuan, sila semak dengan pejabat negeri yang sesuai untuk butiran lanjut.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *