Semakan Nama Penerima : Bonus Sebulan Gaji RM1000 Sempena Perayaan

Semakan Nama Penerima : Bonus Sebulan Gaji RM1000 Sempena Perayaan

Tahun lalu, Menteri Besar Selangor Amirudin Shari mengumumkan fasa pertama bantuan kewangan khas sebulan gaji atau sekurang-kurangnya RM1,000 diagihkan kepada lebih 20,000 penjawat awam sempena sambutan AidilAdha.

“Oleh itu, dengan sokongan berterusan Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE), bank juga akan memberikan bantuan serupa kepada pekerja mereka pada 2023.

Solomon, yang merupakan setiausaha agung Kongres Kesatuan Sekerja (MTUC) dari 2016 hingga 2020, berkata: “Adalah menghairankan dan mengelirukan bahawa bank-bank telah menarik balik sokongan ini tahun ini walaupun terdapat perjanjian sebelumnya.”

Menawarkan bonus dalam bentuk gaji bulanan sebagai hadiah Krismas
Solomon memetik amalan di Indonesia mengenakan gaji bulanan kepada pekerja sebagai elaun cuti.

“Pendekatan ini amat berfaedah untuk pekerja berpendapatan rendah kerana ia memastikan semangat perayaan tidak dicemari oleh kebimbangan kewangan.

“Banyak syarikat yang beroperasi di sini turut beroperasi di Indonesia termasuk GLC yang membayar gaji bulanan kepada pekerja Indonesia.

“Adalah dikesalkan bahawa sesetengah majikan di Malaysia menarik balik bantuan sedemikian, satu tindakan yang kelihatan menjejaskan faedah penting pekerja dan panduan jelas PMX mengenai faedah pekerja,” kata Solomon.

Presiden Persatuan Penyumbang Keselamatan Sosial Malaysia (SPCAAM) Solomon menggesa Perdana Menteri Anwar untuk mengikuti contoh Indonesia dan memberikan bantuan Krismas kepada rakyat.

Dalam kenyataan itu, Solomon memetik kajian Lembaga Kumpulan Wang Simpanan (“Bajet Saya”) yang menunjukkan bahawa penduduk Lembah Klang membelanjakan hampir sebulan gaji (lebih 90% daripada gaji bulanan mereka) untuk menghadiri acara kemasyarakatan dan perayaan tahunan.

“Namun, peningkatan kos sara hidup telah membayangi warisan ini terutama bagi mereka yang berpendapatan B40 dan M40.

“Untuk mengatasi masalah ini, kerajaan negeri Selangor akan dengan murah hati menderma gaji sebulan kepada pekerja pada 2023 sebagai sebahagian daripada bantuan Krismas – satu langkah yang akan dialu-alukan dan diraikan,” kata Solomon.

Beliau berkata adalah amat tidak adil bahawa banyak syarikat, termasuk GLC, memperoleh keuntungan besar, sebahagian daripadanya boleh diagihkan sebagai sebahagian daripada bantuan Krismas.

“Anwar patut dipuji kerana kepimpinannya yang mengutamakan kebajikan pekerja berbanding keuntungan ekonomi Kini, GLC mesti mematuhi arahan ini dan menjadi tulang belakang sokongan kepada tenaga kerja kita dan memberi insentif kepada sektor swasta untuk melakukan perkara yang sama, menyediakan sekurang-kurangnya satu bulan masa. gaji sebagai sokongan Krismas.

“Ini akan membolehkan pekerja B40 dan M40 meraikan dan mengukuhkan ikatan dalam keluarga dan merentasi agama, mempamerkan kekayaan sebenar Malaysia,” katanya.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *