Skim Peduli Sihat (iItizam Selangor Sihat) Jom Semak Kelayakan & Permohonan Online

Skim Peduli SIhat

Skim Peduli Sihat bertujuan meringankan beban kos sara hidup yang tinggi khususnya perkhidmatan penjagaan kesihatan asas kepada penduduk B40.

Di bawah program ini, kerajaan negeri Selangor akan menyediakan sehingga RM500 setahun untuk rawatan perubatan asas bagi setiap keluarga yang layak.

Kerajaan negeri Selangor juga menawarkan skim “Rumah Selangorku” untuk memudahkan orang ramai memiliki rumah pertama mereka.

Untuk maklumat lanjut, kerajaan negeri Selangor telah melancarkan penambahbaikan pelan insurans penjagaan kesihatan kepada Pelan Kesihatan Iltizam Selangor.

Melalui pembaharuan ini, seramai 100,000 pemohon dan keluarga berdaftar yang layak telah menerima rawatan asas dan faedah keselamatan kesihatan.

Pelan Iltizam Selangor SIhat ini merangkumi faedah rawatan asas di klinik berdaftar termasuk vaksinasi terpilih dan faedah perlindungan tambahan yang boleh dituntut/diterima oleh ahli/penerima yang aktif.

Berikut adalah maklumat terkini yang anda sebagai warga Selangor terutama perlu tahu tentang faedah, kelayakan, cara memohon dan tapisan untuk Iltizam Selangor Sihat.

Faedah Pelan Sihat Iltizam Selangor (Pelan Penjagaan Kesihatan)

1. Perkhidmatan Awam Kesihatan Iltizam Selangor (ISSPA)

 • Skim PEDULI SIHAT PENJAWAT AWAM (PSPA) kini dikenali sebagai Iltizam Selangor Sihat Penjawat Awam (ISSPA). Skim itu membolehkan penjawat awam kerajaan Selangor gred 44 dan ke bawah menerima perkhidmatan kesihatan dan perubatan daripada hospital dan klinik swasta.

Kerajaan negeri Selangor menyediakan perbelanjaan kesihatan dan perubatan sehingga RM10,000 seorang setahun. Manakala bagi rawatan pesakit luar, individu memperoleh RM250.00 setahun.

Program itu dilancarkan pada 2018 dengan peruntukan RM1 juta untuk membiayai program ISSPA, memanfaatkan 10,000 penjawat awam kerajaan Selangor.

Kelebihan program ISSPA adalah seperti berikut:

 • Pengecualian daripada dasar “keadaan sedia ada”.
 • Pengecualian Polisi “Penyakit Tertentu”.
 • Kecualikan dasar “tempoh menunggu”.
 • Kecualikan polisi “bayar bersama”.

Kriteria

Piawaian untuk program ISSPA adalah seperti berikut:

 • Penjawat Awam Kerajaan Negeri Selangor Gred 44 dan ke bawah
 • Umur 60 ke bawah.

2. Program Rawatan Jantung

Program Rawatan Jantung Negeri Selangor menyediakan perkhidmatan rawatan jantung percuma kepada golongan berpendapatan rendah B40 mengikut syarat ditetapkan kerajaan negeri.

Program itu telah dilaksanakan sejak 2018 dengan peruntukan tahunan RM10 juta dan dibiayai oleh Kerajaan Negeri Selangor dan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Program ini ditadbir oleh anak syarikat PKNS SELGATE Corporation Sdn Bhd (SELGATE) melalui anak syarikat miliknya Selcare Management Sdn Bhd (SELCARE), yang merupakan penyedia pelaksanaan program.

Sebagai penyedia penyampaian program, SELCARE juga bekerjasama dengan beberapa hospital yang ditetapkan, termasuk Institut Jantung Negara (IJN), Pusat Kardiovaskular Kuala Lumpur (CVSKL) dan Pusat Pakar Swasta UiTM Sungai Buloh, untuk menyediakan rawatan kepada pesakit yang layak.

Bantuan itu bergantung kepada jumlah pembiayaan yang diluluskan oleh negeri.

Kriteria

Terdapat 2 kategori yang telah ditetapkan dalam Skim Rawatan Jantung Negeri Selangor iaitu Kategori A dan Kategori B.

Kaedah permohonan

Kategori A

Saringan

1. Pesakit perlu mendapatkan surat pemeriksaan dan rujukan daripada klinik rangkaian SELCARE atau klinik/hospital kerajaan (KKM)

2. Surat syor berserta kad pengenalan hendaklah dihantar melalui email ke gl@selcare.com dengan tajuk SKIM RAWATAN JANTUNG SELANGOR KATEGORI PERMOHONAN SARINGAN Kategori A.

3. Status permohonan (lulus/gagal) akan dimaklumkan melalui e-mel atau telefon, dan surat jaminan akan dikeluarkan untuk permohonan yang berjaya.

Pembedahan

1. Pemohon perlu memuat turun borang permohonan dari laman web Program Rawatan Jantung Selangor:

https://iltizamselangorsihat.com/cvs.html dan lampirkan dokumen sokongan yang diperlukan dan hantar melalui e-mel ke gl@selcare.com

2. Status permohonan (lulus/gagal) akan dimaklumkan melalui e-mel atau telefon, dan surat jaminan akan dikeluarkan untuk permohonan yang berjaya.

** Pemohon yang berjaya layak mendapat 2 rawatan susulan (tertakluk pada terma dan syarat)

Kategori B

Pembedahan

1. Pemohon dikehendaki memuat turun borang permohonan dari laman web Program Rawatan Jantung Selangor https://iltizamselangorsihat.com/cvs.htm dan melampirkan dokumen sokongan yang diperlukan dan menghantarnya melalui e-mel ke gl@selcare.com.

2. Status permohonan (lulus/gagal) akan dimaklumkan melalui e-mel atau telefon, dan surat jaminan akan dikeluarkan untuk permohonan yang berjaya.

*Setiap permohonan adalah untuk prosedur dan pembedahan sahaja. (Tertakluk kepada terma dan syarat)

Nota :

Borang permohonan dengan dokumentasi sokongan yang lengkap mesti dihantar kepada Selcare melalui e-mel gl@selcare.com dan permohonan mengambil masa 14 hari bekerja.
Tiada ubat, rawatan susulan, konsultasi atau rawatan ulangan dibenarkan. Hanya pesakit yang telah lulus pembedahan sahaja yang layak mendapat rawatan susulan (2 sesi).

Manfaat Iltizam Selangor Sihat

 • 1. Faedah asas

Rawatan asas dan vaksinasi

 • Rawatan asas ini merangkumi rawatan pergigian di klinik pergigian Iltizam Selangor Sihat (ISS).
  Jumlah peruntukan adalah RM 500 setahun (kumpulan keluarga) atau RM 250 setahun (kumpulan individu).

2 Faedah kemasukan ke hospital

Had hanya RM 10,000 (pemohon utama sahaja)

Polisi Faedah Penghospitalan Iltizam Selangor Sihat:

 1. Had tahunan: RM10,000 (ahli utama sahaja)
 2. perlindungan segera
 3. Had umur: 80 tahun ke bawah
 4. Dokumen pra-pemprosesan dan surat pengesyoran diperlukan daripada:
 5. (i) Klinik Selcare / Klinik Kuala Lumpur
 6. (ii) Teleperubatan melalui Selangkah App Selcare
 7. (iii) Klinik/Hospital Kerajaan
 8. Rawat kecemasan hanya di hospital kerajaan
 9. Kemasukan hospital yang ditetapkan oleh Selcare (penghospitalan)
 10. Terma dan syarat pengecualian kemasukan ke hospital standard dikenakan (keadaan tidak
 11. dilindungi)

Anda boleh menyemak senarai faedah kemasukan hospital untuk hospital yang ditetapkan kerajaan dan swasta melalui pautan berikut:

https://www.iltizamselangorsihat.com/manfaathospitalisasi.php

3. Manfaat Tambahan Perlindungan

Butiran Had Tahunan

Senarai Panel Klinik Iltizam Selangor Sihat (Peduli Sihat)
Pemohon boleh membuat semakan dan carian panel klinik menerusi pautan ini : https://secure.iltizamselangorsihat.com/site/provider-locator

Cara Permohonan

Untuk permohonan baharu, sila muat turun borang di bawah :

Dokumen diperlukan

Selain borang permohonan Iltizam Selangor Sihat, pemohon dikehendaki mengemukakan dokumen berikut:

– Salinan slip gaji/pencen/EA/KWSP/penyata untung rugi terkini

– Salinan kad pengenalan pemohon dan ahli keluarganya (*kanak-kanak di bawah umur 21 tahun) (terpakai untuk permohonan kategori keluarga)

– Salinan kad OKU (jika ada)

– Salinan semakan EC pemohon utama

Borang permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke Pejabat ADUN/Pejabat Penyelaras ADUN yang berhampiran (*Tertakluk pada terma dan syarat)

Anda boleh melihat senarai alamat pejabat untuk ahli Dewan Undangan Negeri dan Penyelaras Dewan Undangan Negeri melalui pautan ini:

Semak status permohonan

Selepas menghantar permohonan anda, anda boleh menyemak status sama ada permohonan anda telah diluluskan melalui pautan berikut:

Maklumat lanjut

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila isi maklumat dan butiran peribadi anda di pautan di bawah:

https://www.iltizamselangorsihat.com/hubungi-kami.php

Anda juga boleh menghubungi talian hotline 24 jam terus di 1-800-22-6600. ,

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *