STR Fasa 2 : Tarikh Rasmi, Semakan Status & Jumlah Bayaran

STR Fasa 2 : Tarikh Rasmi, Semakan Status & Jumlah Bayaran

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga Menteri Kewangan, telah mengarahkan pengagihan sumbangan wang ihsan (STR Fasa 2) kepada penerima bermula April 2024.

Setakat tahun ini, seramai 8.2 juta individu yang layak telah mendaftar untuk menerima sumbangan wang tunai Rahmah 2024.

Bagaimanapun, jumlah itu dijangka meningkat kepada hampir 9 juta tahun ini, dengan mengambil kira proses permohonan baharu dan kemas kini yang dibuka sepanjang tahun.

Di bawah ini saya kongsikan maklumat lanjut tentang ansuran kedua STR untuk rujukan anda.

Bantuan Tunai Rahmah (STR) 2024

Kerajaan di bawah Perdana Menteri sebelum ini telah melaksanakan program bantuan iaitu Bantuan Sara Hidup (BSH), Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).

Bagaimanapun, pada 16 Januari 2023, Perdana Menteri mengumumkan bahawa bantuan itu akan dinamakan semula sebagai Mercy Cash Caruman (STR).

Kerajaan menyalurkan sumbangan wang tunai sehingga RM3,100 kepada golongan B40 menerusi program Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Hampir RM8 bilion akan diperuntukkan dalam fasa kedua STR bagi membantu meringankan kos sara hidup 8.7 juta penerima.

Tarikh pembayaran STR fasa 2

Tarikh pembayaran fasa kedua STR adalah dari April 2024 (tarikh sebenar akan dikemas kini selepas pengumuman rasmi oleh Kementerian Kewangan Malaysia).

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan sumbangan wang tunai (STR) fasa kedua diagihkan kepada penerima menjelang sambutan Hari Raya tahun ini, pada awal April, dua minggu sebelum Hari Raya.

Pada fasa seterusnya, kerajaan memperkenalkan beberapa pembaharuan dalam bajet 2024, menyediakan geran tambahan kepada mereka yang berada dalam kemiskinan tegar, serta sumbangan bakul makanan dan baucar untuk makanan asas.

Baru-baru ini, LHDN turut memaklumkan bahawa penerima bayaran Fasa 2 adalah penerima Fasa 1 yang telah disemak balas dengan pemohon dan data kematian pasangan mereka setakat 28 Februari lalu.

Ini bermakna permohonan baharu dan pembaharuan STR yang bukan penerima Fasa 1 dan 2 akan dibayar dalam Fasa 3 kepada penerima STR yang layak.

Jumlah Bayaran STR Fasa 2
Kadar bayaran STR Fasa 2 adalah seperti yang telah ditetapkan bagi tahun 2024 seperti yang berikut:

Kadar tambahan STR diperkasa melalui Sumbangan Asas Rahmah (SARA) dengan pembelian tanpa tunai kepada semua penerima STR 2024 seperti berikut:

Kaedah pembayaran STR fasa 2

 1. Kaedah pembayaran STR adalah seperti berikut:
 • Pinjaman akaun bank
 1. Bayaran akan dikreditkan ke akaun bank penerima/pasangan.
 • Wang tunai di tangan di Bank Simpanan Nasional (BSN).
 • Pembayaran akan dibuat secara tunai jika:
 • Tiada maklumat akaun bank
 • Status kredit bermakna tiada kelayakan kredit

Bagaimana untuk menyemak STR Fasa 2

Anda boleh menyemak status melalui pautan di bawah:

https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *