TERKINI : Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri Tahun 2024

TERKINI : Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri Tahun 2024

Pengerusinya Datuk Dr Adnan Mat berkata pihaknya berharap Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengekalkan tradisi pemberian bantuan khas untuk perayaan itu sejak 10 tahun lalu.

Menurutnya, insentif itu bukan sahaja menguntungkan pegawai, malah melegakan usahawan.

“Kami merayu kepada kerajaan untuk mengumumkan perkara ini dalam masa terdekat kerana peniaga mengadu pegawai kekurangan kuasa beli.

“Sekurang-kurangnya dengan bantuan khas Aidilfitri, bukan sahaja penjawat awam (dapat faedah) malah peniaga di bazar Aidilfitri yang memerlukan peniaga yang berkemampuan untuk membeli barangan mereka.

“Jika kekurangan kelebihan, kita tidak mampu untuk membeli (atau mencipta) kitaran kewangan untuk peniaga,” jelasnya kepada pemberita selepas menyertai Program Bubur Lambuk Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Kerajaan Perkeranian dan Bersekutu (AUEGCAS) Perak at the AUEGCAS Anjung.

Dalam pada itu, Adnan merakamkan ucapan terima kasih kepada Kerajaan Perak dan Pulau Pinang kerana telah menyediakan dana untuk membantu penjawat awam di negeri masing-masing dengan bantuan kewangan khas yang dinamakan Aidilfitri.

Beliau juga mencadangkan negeri-negeri lain mengikut amalan prihatin yang sama seperti kedua-dua negeri itu.

“CUEPACS meminta dan menganjurkan agar semua negeri lain melayan Perak dan Pulau Pinang sama seperti mana-mana negeri lain.” katanya.

Juga semasa acara ini, AUEGCAS mendedikasikan RM2,000 kepada Tabung Kemanusiaan P4lestin Media Prima.

Bantuan Perayaan RM500 dan RM250

Terdahulu, Adnan menjelaskan, jika kerajaan merasakan sejumlah kecil wang tambahan diperlukan hasil perayaan itu, mungkin tradisi ini boleh dikekalkan, kita ingin berbuat demikian, tetapi CUEPACS tidak serta-merta.

“kerajaan menyediakan RM500 untuk penjawat awam dan RM250 untuk pesara. Adalah satu perkara yang baik untuk memastikan ia tidak berubah.”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *