Terkini : Bantuan Tunai AidilAdha RM500 Mula Dikreditkan Hari Ini

Terkini : Bantuan Tunai AidilAdha RM500 Mula Dikreditkan Hari Ini

Beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha 1445. Apa yang pasti, kebanyakan rakyat Malaysia akan pulang ke kampung untuk menyambut hari ini bersama keluarga tercinta. Dalam menghadapi sambutan ini, lebih banyak perbelanjaan diperlukan bagi memeriahkan lagi suasana tempat kita mengadakan sambutan tersebut.

Bagi sesetengah orang, mereka sangat memerlukan sedikit wang tunai tambahan untuk dibelanjakan pada sambutan hari raya mereka. Oleh itu, kerajaan baru-baru ini mengumumkan bantuan untuk menempatkan mereka yang memerlukan ini.

Berikut ialah beberapa maklumat lengkap dan keperluan kelayakan yang perlu anda ketahui untuk mendapatkan bantuan:

Dapatkan Bantuan Insentif Istimewa RM500 bersama Aidiladha

Baru-baru ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Naeem Mokhtar mengumumkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) bersetuju memberi bantuan insentif khas menjelang Aidilfitri. Bantuan ini akan disalurkan kepada pekerja MAIWP di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Kategori penerima

Kategori asnaf yang menerima bantuan ini ialah Fakir, Miskin, Muallaf dan Ar​r-Riqab. Di bawah ialah penerangan bagi setiap kategori penerima.

  • Dalam menentukan kelayakan asnaf.

Jabatan Baitulmal menggunakan takrifan asnaf berdasarkan mesyuarat Majlis Syariah Wilayah Persekutuan kali ke-51 pada 13 Mac 1999 ketika menerima bantuan Zakat di Wilayah Persekutuan.

1) Miskin

Seseorang yang tidak mempunyai apa-apa harta atau pekerjaan atau yang pendapatannya daripada sumber lain tidak menampung 50% daripada keperluan hariannya dan tanggungannya dan tidak memenuhi 50% daripada perbelanjaan sara hidup seseorang yang hidup sederhana dan tanggungannya. ahli keluarga.

2) Miskin

Usaha atau usaha seseorang hanya dapat memenuhi sebahagian keperluan asasnya, tetapi tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan harian dan keperluan tanggungannya.

3) Berlindung

Mereka yang telah dijinakkan hatinya atau yang diharapkan hatinya cenderung untuk menerima Islam atau yang telah masuk Islam (tetapi belum teguh Islamnya) terbahagi kepada dua kategori iaitu;

Muslim:

– Baru memeluk Islam
– Pemimpin Islam yang mempunyai hubungan baik dengan pemimpin bukan Islam yang setaraf atau setaraf.
– Pemimpin Islam kekal lemah imannya tetapi masih ditaati oleh rakyat di bawah pimpinannya.
-Orang Islam yang tinggal di sempadan negara musuh.

Orang bukan Islam:

– Boleh dipujuk untuk masuk Islam.
– Boleh dipujuk supaya tidak memudaratkan orang Islam.

4) Al-Riqab

Bebaskan umat Islam daripada ikatan perhambaan dan penaklukan, sama ada jasmani atau rohani, seperti ikatan jahiliyah dan yang berada di bawah kawalan orang tertentu.

Keempat-empat kategori ini akan menerima bantuan insentif khas pada hari raya nanti.

  • Amaun subsidi insentif khas
  • Jumlah bantuan yang diterima

Bantuan insentif khas ini berjumlah RM500. Ini adalah jumlah tetap yang ditawarkan kepada setiap individu yang layak untuk setiap kategori yang telah ditetapkan.

Jumlah bilangan penerima

Faedah bantuan ini akan merangkumi seramai 32,300 asnaf sebagai penerima bantuan zakat MAIWP termasuk kategori asnaf Fakir, Miskin, Muallaf dan Ar-Riqab.

jumlah bantuan

MAIWP secara keseluruhannya memperuntukkan RM16,150,000.00 (Ringgit Malaysia: RM16,150,000 sahaja) daripada sumbangan Zakat yang diterima untuk diagihkan kepada Asnaf agar dapat menghulurkan bantuan kepada mereka yang menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga tersayang.

Tarikh bantuan dikreditkan

Seperti yang dinyatakan dalam kenyataan menteri, bantuan ini akan tiba selewat-lewatnya pada 14 Jun 2024.

Ini bermakna Asnav boleh menggunakan bantuan kewangan yang diterima untuk membuat persiapan awal menjelang hari raya.

Penerima juga diingatkan untuk memastikan akaun bank mereka aktif dan dikemas kini bagi memudahkan proses deposit.

Manfaat Bantuan

MAIWP berharap bantuan ini dapat meringankan beban kewangan Asnaf dan membolehkan mereka menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Di samping itu, kita berharap pembayar zakat yang menunaikan zakat melalui Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ MAIWP) mendapat keberkatan Allah SWT.

Kementerian Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) melalui MAIWP akan sentiasa berusaha untuk memenuhi keperluan dan kebajikan golongan asnaf Wilayah Persekutuan dengan menyediakan pelbagai skim bantuan.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *