Terkini Pemberian Sumbangan Asas Rahmah : Untuk Penerima STR 2024

Terkini Pemberian Sumbangan Asas Rahmah : Untuk Penerima STR 2024
Terkini Pemberian Sumbangan Asas Rahmah : Untuk Penerima STR 2024

Derma Asas Ihsan: Bantuan tambahan khas ini hanya diberikan khusus kepada penerima STR 2024. Untuk makluman umum, inisiatif khas SARA ialah bantuan kewangan di bawah Bajet 2024.

SUMBANGAN YAYASAN RAHMAH 2024

Tahukah anda bantuan Sumbangan Asas Rahmah adalah lanjutan daripada program Sumbangan Tunai Rahmah. Insentif istimewa ini diagihkan setiap bulan kepada setiap penerima STR yang layak tanpa perlu memohon.

Pada 2024, kerajaan telah mengumumkan bahawa sejumlah 700,000 penerima STR akan mendapat manfaat daripada geran SARA. Kategori penerima SARA ialah bujang, warga emas dan isi rumah berstatus fakir/miskin dan bukan miskin.

Kadar bantuan mysara ini ditentukan mengikut kategori kelayakan pada kadar RM150, RM300, RM600 dan RM1,200 setahun. Pelaksanaan program sumbangan khas ini adalah bagi membantu mengurangkan beban rakyat dengan membeli barangan keperluan asas.

JADUAL BAYARAN CARUMAN ASAS RAHMAH

Kementerian Kewangan memaklumkan pemberian Yayasan Rahmah atau Mykasih SARA akan diagihkan secara berperingkat. Jadual pembayaran adalah seperti berikut:

  • Januari 2024 hingga Disember 2024 : Bayaran RM50 & RM100 dikreditkan setiap bulan kepada penerima STR dalam kategori miskin dan miskin tegar
  • Februari 2024 dan Ogos 2024 : Bayaran berjumlah RM600 dikreditkan atau ditebus secara tunai di cawangan BSN untuk penerima STR di negeri Sabah, Sarawak dan Labuan
  • Nota: Bagi geran SARA berjumlah RM150 dan RM300 untuk penerima STR bukan miskin dan miskin tegar akan diagihkan pada masa yang akan diumumkan. Segala maklumat terkini berkenaan SARA akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

SEMAKAN STATUS SUMBANGAN ASAS (SARA) 2024

Jika anda adalah penerima sedia ada STR tahun ini, semakan sama ada anda layak menerima insentif tambahan ini boleh dilakukan atau tidak. Untuk semakan status dan butiran lengkap, sila layari laman portal bantuan rasmi – MyKasih SARA

MAKLUMAT LANJUT

Terdapat lebih banyak jenis kemudahan dan insentif dalam bentuk bantuan yang disediakan oleh kerajaan perpaduan bagi meringankan beban rakyat. Sila lihat senarai geran yang tersedia tahun ini dan layak memohon – SEMAK DI SINI untuk rujukan umum.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *